West-Friesland Betonvloeren

West-Friesland Betonvloeren

Voor het storten van u betonvloer

email: info@betonvloer.nu

Braken 31 te Obdam

Status en ligging
– West-Friesland ligt niet in Friesland zoals de naam suggereert, maar in Noord-Holland, en wel in het noorden van Noord-Holland, binnen de Westfriese Omringdijk, onder het meest noordelijke deel van Noord-Holland, dat De Kop van Noord-Hollandwordt genoemd.
– De streek West-Friesland omvat geografisch gezien de gemeenten (de afgeronde inwonertallen staan er tussen haakjes achter) Alkmaar (slechts voor een klein N deel) (94.000), Hoorn (70.000), Heerhugowaard (51.000), Medemblik (42.000), Langedijk(27.000), Koggenland (22.000), Stede Broec (21.000), Schagen (de oude gemeente van voor 2013, 19.000), Drechterland (19.000), Enkhuizen (18.000) en Opmeer(11.000) en de voormalige gemeenten Harenkarspel (16.000) en Niedorp (12.000).
Bestuurlijk gezien valt de gemeente Schagen en vielen de voormalige gemeenten Harenkarspel en Niedorp onder het Gewest Kop van Noord-Holland.
– De streek West-Friesland omvat o.a. de steden en dorpen Aartswoud, Abbekerk,Andijk, Avenhorn, Benningbroek, Berkhout, Blokker, Bovenkarspel, Enkhuizen, De Goorn, Grootebroek, Grosthuizen, Hauwert, Hem, Hensbroek, Hoogkarspel, Hoogwoud,Hoorn, Lambertschaag, Lutjebroek, Medemblik, Midwoud, Nibbixwoud, Obdam,Onderdijk, Oosterblokker, Oosterleek, Oostwoud, Opmeer, Opperdoes, Oudendijk,Scharwoude, Schellinkhout, Sijbekarspel, Spanbroek, Spierdijk, Twisk, Ursem,Venhuizen, Wadway, De Weere, Wervershoof, Westwoud, Wijdenes, Wognum,Zuidermeer, Zwaag, Zwaagdijk Oost en Zwaagdijk West.

BETONLEVERING en BETONPOMP
BETONLEVERING en BETONPOMP

Naam West-Friesland Betonvloeren
Spelling
Ooit besloot de graaf van Holland dat ‘zijn heerlijkheid’ West-Friesland die naam zou dragen. Tenminste, op papier. Maar het gebied binnen de Omringdijk wordt in hele oude bronnen net zo hardnekkig aangeduid als Hollant, Westfrieslant en andere variaties die de schrijver het beste uitkwamen. Sinds een akte in 1299 bij het hof van de graaf van Holland op papier is gezet, bestaat de naam West-Friesland. Daarna heeft het gebied een moeizame worsteling gehad met de juiste naam. En de spelling. Volgens het Westfries Archief komen in de hele oude papieren allerlei spellingsvormen voor, dus daar is evenmin een harde aanwijzing te vinden. West-Friesland kreeg bij de vernieuwing van de spelling in 1948 dat koppelstreepje. Anno 2010 gaan er weer stemmen op om dat streepje voortaan weg te laten.
Naamsverklaring
De naam van deze streek heeft te maken met het feit dat oorspronkelijk Friesland en  Noord-Holland aan elkaar vast zaten en deze streek dus werkelijk in het westen van Friesland lag. Waarom West-Friesland zo heet.

West-Friesland Betonvloeren
West-Friesland Betonvloeren

West-Friesland Betonvloeren

Geschiedenis
Als u zich nader wilt verdiepen in de geschiedenis van West-Friesland, kunt u terecht bij de volgende instanties en sites:
– Het Westfries Genootschap: zet zich al sinds 1924 in voor behoud en ontwikkeling van de cultuur en de historie van West-Friesland.
Het ontstaan van West-Friesland door Frans J.P.M. Kwaad, fysisch-geograaf.
Nederlandse Geologische Vereniging afdeling West-Friesland.
Stichting Westfriese Families (genealogie).
– Stichting Coordinatie Onderzoek Oud-Geestmerambacht, Postadres: P. Meijndersstraat 19, 1747 ER Tuitjenhorn, tel: 0226 – 751891, contactpersoon: Gerard Verlind (Secretaris).

Recente ontwikkelingen West-Friesland Betonvloeren
N23 Westfrisiaweg
De verkeersverbinding tussen Alkmaar, Heerhugowaard, Hoorn en Enkhuizen is de verkeersslagader van West-Friesland. Het verkeer op deze wegen is het afgelopen decennium sterk gegroeid, met als gevolg steeds meer dichtslibbende wegen, vertragingen en ongelukken. Al meer dan 40 jaar wordt gediscussieerd over het verbeteren van deze wegverbinding. Gezien het regio-overschrijdend belang van de route neemt de provincie in 2000 het voortouw om te komen tot een hoogwaardige verkeersverbinding. In 2006 ondertekenen 16 gemeenten, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en het georganiseerd bedrijfsleven een intentieovereenkomst als eerste stap naar de opwaardering van het tracé. De N23 Westfrisiaweg is het Noord-Hollandse deel van de totale verkeersverbinding N23 van Alkmaar naar Zwolle. De aanleg is in 2012 van start gegaan. Nadere informatie vindt u op de site N23 Westfrisiaweg.

Regiovisie bestuurlijke organisatie West-Friesland (2009).
– West-Friesland heeft de ambitie om zich de komende jaren te ontwikkelen totBioValley, de ‘biologische groentetuin van Nederland’.

Bezienswaardigheden
– 2013 is uitgeroepen tot Jaar van de Stolp. Via de link kunt u een fietsrouteboekje downloaden met 3 routes langs tientallen bezienswaardige stolpboerderijen in West-Friesland en de Kop van Noord-Holland.
Dirk Beemster uit Hoorn inventariseert Bouwvallen in West-Friesland.

Jaarlijkse evenementen
Westfriese Waterweken (juli en augustus).

Natuur en recreatie
– De Westfriese Omringdijk is een van de langste (126 km) en oudste (ca. 800 jaar oud) dijken van ons land. Op en rond deze dijk worden regelmatig evenementen georganiseerd (zie de link).
– In 2012 is het 88 kilometer lange wandelpad ‘West-Fries Dwars’ door West-Friesland aangelegd. De wandelroute loopt door het rijke Westfriese cultuurlandschap. Wandelaars komen langs karakteristieke boerderijen, dijken, ontginningslinten en droogmakerijen én maken kennis met de Westfriese Omringdijk. De route loopt van Bergen aan Zee via Enkhuizen naar Sneek (Friesland).

Winkels
Tante Bets Antiek en Curiosa (Enkhuizen). Antiek, curiosa, 2e hands kleding, kinderspeelgoed en boeken.

Literatuur
Nieuwe en/of tweedehands boeken over West-Friesland (online te bestellen).

Links
Site met beschrijvingen van plaatsen in West-Friesland.
West-Fries volkslied.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *